Glosar 2

In jos

default Glosar 2

Mesaj  Admin la data de Joi Mar 06, 2008 12:32 pm

ANTICORP
Reprezinta o structura proteica de dimensiune mica care se formeaza in organism cu rolul de a neutraliza o infectie.

ANTI(RETRO)VIRAL
Medicamnet care are proprietatea de a ataca (retro)virusuri.

ADN si ARN
Acid dezoxiribonucleic si acid ribonucleic.Cele doua componente care codifica informatia genetica.

ASIMPTOMATIC
Care nu prezinta simptome.Persoanele cu HIV sunt in stadiul asimptomatic pana la momentul in care dezvolta infectii oportuniste care marcheaza dedutul SIDA.Perioada asimtomatica poate dura 10 ani si chiar mai mult.

CONSILIERE
Furnizare de informatii si recomandari.Consilierea pre-testare ajuta persoanele sa se decida daca vor sau nu sa faca testul HIV.Consilierea post-testare ofera persoanelor HIV negative ocazia de a afla cum se pot proteja in viitor impotriva infectiei cu HIV,iar persoanelor HIV pozitive le ofera in formatii daspre cum isi pot mentine sanatatea si cum pot evita transmiterea virusului altor persoane.

DISCRIMINARE(STIGMATIZARE/EXCLUDERE SOCIALA)
Actiuni sau politici care cauzeaza unui individ sau unui grup de persoane prejudicii morale,sociale si/sau materiale.

FERASTRA IMUNOLOGICA
Sistemul imunitar are nevoie de o perioada de aproximativ 3-6 luni pentru a produce anticorpi impotriva HIV,anticorpi care pot fi identificati prin testul HIV.In aceasta perioada numita "fereastra imunologica",daca o persoana care s-a expus riscului de infectie cu HIV se testeaza,rezultatul poate fi HIV negativ;cu toate acestea ea este purtatoare de HIV si deci poate transmite infectia si altor persoane.

GENERIC(PRODUS)
Termen utilizat pentru a desemna acele produse comercializate ,care nu apartin unei marci inregistrate (medicamente,produse cosmetice sau produse alimentare)

HIV
VIRUSUL IMUNODEFICIENTEI UMANE.HIV este un retrovirus care patrunde in limfocitele CD4,transformand ARN-ul in ADN cu ajutorul unei enzime numita REVERS-TRANSCRIPTAZA.Acest lucru permite multiplicarea virusului in interiorul celulelor CD4 ,ducand la distrugerea sistemului imunitar si,in final,la SIDA.

HIV NEGATIV
Rezultat al testului HIV care arata ca persoana testata nu a contactat HIV sau ca se afla in asa numita "fereastra imunologoca".

HIV POZITIV
Care a contactat HIV sau traieste cu HIV.

HOMOFOBIA
Frica si/sau antipatie nejustificata fata de persoanele homosexuale si/sau homosexualitate.

INCIDENTA
Incidenta unei boli este un indicator reprezentand rata noilor infectii,exprimata de obicei sub forma de crestere anuala a ratei infestiilor,raportat la populatia totala.De exemplu,o incidenta HIV de 10% in anul 2004 ar insemna ca in acest an,numarul persoanelor care vor fi infectate va fi cu 10% mai mare decat in anul precedent.

INFECTAT
Invazia si multiplicarea unor micro-organisme(virusuri,bacterii,etc.) in tesuturi,invazie care chiar daca nu determina semne si simptome clinice este caracterizata prin distrugerea celulelor prin mecanisme de actiune metabolice,replicare intracelulara sau raspuns antigen-anticorp.

INFECTIE OPORTUNISTA
Infectii care ataca mai usor organismul atunci cand sistemul imunitar este slabit.Teoretic,orice afectiune poate fi cauzata de o infectie oportunista;in practica insa,celoe mai des intalnite infectii oportuniste sunt:tuberculoza,pneumonia,virusurile hepatice,toxoplasmoza,etc.

ITS(INFECTII CU TRANSMITERE SEXUALA)
Cunoscute si sub numele de BOLI CU TRANSMIERE SEXUALA(BTS),sunt infectii care se pot transmite doar/mai ales in timpul contactului sexual.ITS pot cauza leziuni sau ulceratii-cum ar fi gonoreea sau sifilisul-crescand astfel de sapte ori riscul de transmitere HIV in timpul contactului sexual.

INFECTIE NOZOCOMINALA
infectie dobandita in spital.

LIMFOCITE CD4
Un tip de celule care se gasesc in sange,cunoscute si sub numele de limfocite T.Cand sistemul imunitar functioneaza normal,limfocitele CD4 protejeaza organismul identificand si distrugand virusurile si bacteriile.HIV patrunde si se multiplica in interiorul celulelor CD4 ,distrugand sistemul imuntar si ducand,in final,la SIDA.

PACIENT NAIV
Pacient care nu a primit niciodata tratament specific(cu antiretrovirale) pentru infectia cu HIV.

PERSOANA AFECTATA
Care are in anturajul apropiat(familie/prieteni) o persoana infectata cu HIV sau bolnava de SIDA.

PREVALENTA HIV
Prevalenta este un indicator reprezentand numarul total de persoane infectae cu HIV,dintr-un grup de populatie ales(ex:din totalul femeilor gravide,in judetul X,in perioada 2002-2003).

QUILT
Sau "proiectul numelor",presupune confectionarea unor panze comemorative (pe care sunt trecute numele persoanelor care au murit de SIDA) si desfasurarea acestora in cadrul unor ceremonii publice.

RETROVIRUS
Virus din familia retroviride din care face parte si HIV.

RISC
Riscul transmiterii HIV exista in toate situatiile in care virusul ar putea fi transmis de la o persoana la alta-ex:act sexual neprotejat,utilizarea in comun a acelor si seringilor pentru injectarea drogurilor,transfuzii cu sange netestat.

SIDA
SINDROMUL INUMODEFICIENTEI DOBANDITE-afectiune cauzata de HIV.Nu inseamna doar o singura boala,ci o suma din cele mai obisnuite boli care afecteaza in mod tipic persoanele infectate cu HIV.

SIMPTOMATIC
Care prezinta simptome.O persoana cu HIV este asimptomatica sau simptomatica; o persoana cu SIDA este intotdeauna simptomatica.

SISTEMUL IMUNITAR
O retea complexa si vasta formata din celule care interactioneaza,din produse celulare si din tesuturi,care protejeaza organismul de factori patogeni si alte substante straine,distruge celulele infectate si cele bolnave si inlatura reziduurile celulare.

TERAPIE ANTIRETROVIRALA COMBINATA
Pentru tratamentul HIV/SIDA se folosesc combinatii de dua sau mai multe medicamente antiretrovirale in acelasi timp.Combinatia de medicamente-numita si dubla (2 ARV) sau tripla (3 ARV) terapie, in functie de caz-este mult mai eficienta in tratarea HIV/SIDA decat monoterapia (1ARV).

VIRUS(VIRUSURI)
Micro-organism care traieste si se reproduce in interiorul nuei celule vii.Cele mai multe virusuri isi stocheaza informatia genetica necesara reproducerii in ADN.Asemenea HIV,retrovirusurile isi stocheaza informatia genetica in ARN.

ZIDOVUDINA(denumire comerciala RETROVIR)
Primul medicament folosit in tratamentul persoanelor cu HIV/SIDA.Cunoscut mai ales sub denumirea AZT (Azidotimidina),acest medicament impiedica HIV sa transforme ARN in ADN in interiorul celulelor CD4.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 67
Data de înscriere : 08/02/2008
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://noisiceilalti.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum